Κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης γνωρίζει ότι η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, δηλαδή ενός σχεδίου που περιγράφει αυτά που προσφέρετε, το ανταγωνιστικό τοπίο και την οικονομική σας κατάσταση, είναι σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας διαδρομής προς την επιτυχία. Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η ανάπτυξη ενός σχεδίου για το μάρκετινγκ της επιχείρησής σας είναι εξίσου σημαντική. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στο κοινό σας, αλλά θα σας επιτρέψει να περιορίσετε την πρακτικά ατελείωτη σειρά εργαλείων και τακτικών που έχετε στη διάθεσή σας και να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές λύσεις για την επιχείρησή σας και το κοινό σας.

Φυσικά, η κατάρτιση ενός σχεδίου μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις θέλει δουλειά, καθώς και γνώσεις από εκείνους που κατανοούν το αντικείμενο της επιχείρησής σας, τον ανταγωνισμό και πώς να κατευθύνουν σωστά μια επιχείρηση στην αγορά. Επομένως, ακόμα και αν είστε ένα κατάστημα ενός ατόμου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε συμβουλές από συμβούλους, μέντορες, φίλους με εμπειρία στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση και αξιόπιστους πόρους στο διαδίκτυο, γιατί δεν θα λειτουργήσετε αποκομμένος από εξωτερικούς παράγοντες ούτε θα επιτύχετε χωρίς αυτούς.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο, αλλά δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται. Με λίγη βοήθεια από εκείνους που γνωρίζετε και μερικά απλά, προσβάσιμα εργαλεία, μπορείτε να αναπτύξετε τις καλύτερες ιδέες μάρκετινγκ για τη μικρή επιχείρησή σας, να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την υλοποίησή τους και να καταρτίσετε έναν οδικό χάρτη για την επιτυχία. Φυσικά, θα υπάρξουν αλλαγές στην πορεία, αλλά με τη δημιουργία ενός σχεδίου και τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, θα ξέρετε ακριβώς πώς να διαμορφώσετε τα πράγματα καθώς προχωράτε.

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται το Marketing?

Το marketing, εξ’ορισμού είναι εκείνη η διαδικασία, η οποία συνδέει το προϊόν ή την υπηρεσία μας με τον πελάτη. Η λέξη διαδικασία, δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Δηλώνει μια ακολουθία ενεργειών και όχι μία μεμονωμένη ενέργεια. Έτσι η απάντηση στο ερώτημα γιατί μία επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή χρειάζεται marketing είναι γιατί η κάθε επιχείρηση χρειάζεται πελάτες!

Μπορεί κάποιος να έχει δημιουργήσει το πιο καινοτόμο, ποιοτικό, αποτελεσματικό και χρήσιμο για τους καταναλωτές προϊόν. Αν όμως οι καταναλωτές δεν μάθουν ποτέ  για αυτό το προϊόν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να μην το ζητήσουν και φυσικά να μην το αγοράσουν.

Η αγορά αλλάζει (η Ελληνική αγορά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αγοράς που αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια) επομένως οι επιχειρήσεις χρειάζονταιπροσαρμοστικότητα. Δεν μπορεί πλέον κανείς να περιμένει να τον ψάξει ο πελάτης  σε “επαγγελματικούς καταλόγους” για να τον βρει, γιατί μέχρι τότε τον πελάτη θα τον έχει ήδη βρει-προσεγγίσει κάποιος ανταγωνιστής που δραστηριοποιείται περισσότερο.

Επίσης οι καταναλωτές βομβαρδίζονται καθημερινά από χιλιάδες μηνύματα. Εάν η δική μας επιχείρηση δεν κάνει καμία ενέργεια επικοινωνίας τότε ακόμα και να μας γνωρίζουν ήδη οι πελάτες μας θα μας ξεχάσουν σύντομα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους μία επιχείρηση χρειάζεται το marketing!

Σε κάθε επιχείρηση, χρειάζεται κανείς να επενδύσει χρήματα για να κερδίσει χρήματα. Μια επένδυση στο μάρκετινγκ είναι εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντική με επενδύσεις σε μηχανήματα, προσωπικό, πρώτες ύλες κτλ.

Μία μικρή επιχείρηση όμως, δεν διαθέτει πάντα ένα αρκετά μεγάλο budget, να επενδύσει σε διαφήμιση-επικοινωνία και για τον λόγο αυτό αποθαρρύνεται και δεν κάνει καμία ενέργεια μέχρι “να φτιάξουν τα πράγματα” και “αυξηθούν τα κέρδη”. Όμως όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, αν δεν έρθει ο καταναλωτής σε επαφή με το προϊόν ή με το brand μας, τότε δεν θα το αγοράσει και “τα πράγματα” όχι μόνο “δεν φτιάχνουν” αλλά ο τζίρος της επιχείρησης μειώνεται συνεχώς.

Η λύση για τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις είναι η εξεύρεση νέων τρόπων επικοινωνίας, πιο οικονομικών αλλά και πιο αποδοτικών:

 1. Χρησιμοποιείστε το Internet
  Το Internet, μπορεί να μεταδώσει το μήνυμά μας πολύ γρήγορα, πολύ στοχευμένα και κυρίως πολύ πιο οικονομικά.
  Σωστή και επαγγελματική χρήση των SocialMedia, emailcampaigns, newsletters, SEO, Googleads είναι κάποια από τα εργαλεία του InternetMarketing τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτικά.
 2. Δημιουργήστε “Θόρυβο” γύρω από την επιχείρησή σας ή το brand σας
  Χρησιμοποιείστε το wordofmouth (επικοινωνία από “στόμα σε στόμα”), συνδεθείτε με opinionleaders, βρείτε “πρεσβευτές-ambassadors” για την μάρκα σας, προβληθείτε μέσω χορηγιών.
 3. Αναζητήστε δημοσιότητα-Public Relations
  Στείλτε Δελτία Τύπου για τα νέα σας σε Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το κοινό σας (sites, blogs) που ενδιαφέρονται να τα δημοσιεύσουν, κάντε προσφορές προς τους αναγνώστες τους, για δωρεάν υπηρεσίες ή προϊόντα.
 4. Δικτυωθείτε-ενημερωθείτε
  Συμμετέχετε σε εκθέσεις, σε forums, σε events. Μιλήστε παντού για το brand ή την επιχείρησή σας. Σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις θα βρείτε από δυνητικούς σας πελάτες έως συνεργάτες και επενδυτές.
 5. Συνεργαστείτε
  Κάντε συνέργειες με άλλες επιχειρήσεις-άλλες μάρκες. “Η ισχύς εν τη ενώσει” επιμερίζει τα κόστη και ενδυναμώνει την επικοινωνία.
Close Menu
Close Panel